Emme kannata ruuhkamaksuja

07.11.2020

Hyvinkään Keskustan valtuustoryhmä ei kannata ruuhkamaksuja. Ruuhkamaksut ovat tehoton ja epäreilu keino vähentää liikenteen päästöjä. Parempi vaihtoehto on lisätä tuntuvasti kotimaisten, uusiutuvien polttoaineiden käyttöä, mahdollistaa etätyötä ja uudistaa liikenteen verotusta reilusti.

Hyvinkään kaupunginvaltuuston kokouksessa 14.9.2020 hyväksyttiin yksimielisesti neuvottelutulos Helsingin seudun kuntien ja valtion väliseksi maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimukseksi vuosille 2020-2031.

MAL-sopimuksessa ei päätetty ruuhkamaksuista, joten kaupunginvaltuuston enemmistö ei kannattanut Perussuomalaisten jatkovalmistelun kannalta merkityksetöntä ponsiesitystä: " Hyvinkään kaupunki tuo valmistelutavoitteena esiin, ettei se tue ruuhkamaksun käyttöönottoa. Ruuhkamaksujen käyttöönotto ei ole tarpeellista. Se lisää työmatkalaisten veronmaksajien kuormitusta."

Pääkaupunkiseudun kuntien ja valtion yhteisessä MAL-sopimusta koskevassa toimenpideohjelmassa kohdassa 11 sanotaan: Valtio aloittaa ruuhkamaksujen mahdollistamista koskevan säädösvalmistelun. Valmistelu toteutetaan yhteistyössä kuntien ja HSL:n kanssa. Päätökset ruuhkamaksujen mahdollisesta käyttöönotosta tehdään erikseen.

Kaupunginvaltuutettu Arto Järvinen (PS) kuitenkin väitti Aamupostissa 19.9.2020, että Hyvinkään Keskustan ja muiden puolueiden valtuutetut kannattavat ruuhkamaksuja. Samaa vääristelyn viitoittamaa linjaa jatkoi kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja Leena Meri (PS) mm. eduskunnan kyselytunnilla 8.10.2020 ja Suomen Uutisissa 9.10.2020 eli piti ihmeenä sitä, että Hyvinkään Keskustakin kannattaa ruuhkamaksuja. Niin ikään Sipoon Sanomien mielipidepalstalla 22.10.20 oli Risse Koposen (PS) kirjoitus, jossa kerrottiin, että ainoastaan Hyvinkää on pääkaupunkiseudun kunnista ilmoittanut kannattavansa tietulleja vihervasemmiston ja Keskustan äänillä. Tämä ei ole totta. Se, ettei Perussuomalaisten tuossa kontekstissa merkityksetöntä pontta edistetty ei tarkoita, että kannattaisimme ruuhkamaksuja.

Hyvinkää on ilmoittanut kaupunkina vastustavansa ruuhkamaksuja ja samoin myös Hyvinkään Keskusta on ruuhkamaksuja vastaan.

Haapamäki Jaakko

Laine Marja-Leena

Skyttä Juhani

Hyvinkään Keskustan valtuustoryhmä